Cum îți securizezi website-ul
Una dintre grijile pe care mulți le au când vine vorba de dezvoltarea unui website pe WordPress este securitatea.

Pentru a înțelege dacă un website dezvoltat pe WordPress este sau nu sigur trebuie să înțelegem care sunt riscurile și care sunt “atacurile” către aceste tipuri de website-uri.

Încercările de hack a unui website WordPress sunt împărțite în două categorii:


 

  1. Spargerea parolei de utilizator

Cea mai comună metodă de hack este încercarea de a “ghici” userul și parola website-ului de către boți automatizați.

De ce este cea mai comună? Pentru că este și cea mai eficientă.

Deseori, utilizatorii de WordPress folosesc nume de utilizator comune, precum admin sau numele website-ului și parole la fel de ușoare precum parola123 , numelewebsite-ului123 etc.

Prin această metodă, un bot (un script automat) îți accesează pagina de logare și încearcă încontinuu nume de utilizator și parole până nimerește combinația potrivită.

 

  1. Accesarea vulnerabilităților

Din pricina structurii și modalității de funcționare, un website construit pe WordPress are mai multe puncte vulnerabile:

 

a) Core-ul

Core-ul este practic versiunea de WordPress instalată. Odată ce apare o versiune nouă, hackerii descoperă noi vulnerabilități în codul acesteia.

b) Tema

Orice website de WordPress are instalată o temă grafică. Și acestea, la rândul lor, pot avea diferite vulnerabilități.

c) Plugin-urile

Plugin-urile sunt o altă componentă cheie în sistemul WordPress. Fiind dezvoltate de către developeri / agenții independente, fiecare pot prezenta diferite puncte slabe.


 

Asta înseamnă că WordPress-ul nu e sigur? NU!


 

Păstrarea unui website construit pe WordPress sigur și stabil din punct de vedere al securității este perfect realizabil atât timp cât respecți anumite principii. Să le luăm pe rând.

 

  1. Protejarea parolei și numelui de utilizator:

Pentru a te proteja împotriva unor atacuri de acest fel trebuie să iei următoarele măsuri, care, deși par simple, puțini le utilizează:

a) Folosește un nume de utilizator greu de ghicit

b) Generează o parolă automată, random, lungă și formată din toate tipurile de caractere

c) Implementează un tool care să blocheze ip-urile care greșesc parola de două / trei ori la rând

d) Instalează un firewall care să detecteze traficul automat și să îl blocheze

e) Adaugă un captcha în pagina de logare

 

  1. Acoperirea vulnerabilităților

La fel ca în protejarea parolei și numelui de utilizator, vulnerabilitățile pot fi ușor acoperite prin respectarea următorilor pași:

 

a) Asigură-te că ai instalată, în permanență, ultima versiune de WordPress

Odată ce sunt descoperite vulnerabilități în Core-ul WordPress-ului, dezvoltatorii “repară” acele vulnerabilități și lansează o versiune nouă.

 

b) Folosește o temă cu suport permanent și fă-i update constant.

Temele mici și ieftine / gratuite sunt realizate de echipe mici. Temele dezvoltate de agenții de development mari sunt monitorizate permanent, la fel precum Core-ul WordPress-ului și au echipe dedicate spre acoperirea permanentă a vulnerabilităților.

 

c) Utilizează cât mai puține plugin-uri și updatează-le permanent.

Cu cât ai mai multe plugin-uri instalate cu atât există mai multe “uși” de acces în website-ul tău. Dacă nu ai nevoie neapărată de un plugin, nu îl instala și folosește doar plugin-uri care au în spate developeri cunoscuți și de încredere.

 

d) Implementează un tool de securitate / firewall

Majoritatea script-urilor care caută să profite de vulnerabilitățile unui website creat pe WordPress pot fi detectate cu succes de către un firewall.

 

e) Alege un furnizor de hosting recunoscut

La fel ca un firewall implementat în WordPress, serverul pe care este hostat website-ul tău trebuie să fie unul securizat.


 

Securitatea nu trebuie să fie și nu este un punct slab al WordPress-ului. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că respecți toate punctele enumerate mai sus sau să lucrezi cu o agenție de dezvoltare web specializată în WordPress.

Cere o ofertă acum!